fredag 11. januar 2013

Nivå 1

I går snakket jeg om å ta endringer i kostholdet trinnvis, i forhold til hvor du befinner deg. 
Nivå 1 : Jeg ANER ikke hva maten min inneholder. Spiser det jeg vil ha, når jeg vil ha det, så lenge det er spiselig. Trener ikke. 


For det første: Det er ikke flaut å befinne seg i denne kategorien. Når du sitter på cafè og hører nabobordet snakke om hvor mye proteiner de hadde i middagen sin og du lurer på om det er en ny type saus.. Det er helt OK. 

Du MÅ ikke være ernæringsekspert for å spise sunt. Aviser, magasiner og blogger kommer med myyyye rart, og det kan det fort bli så komplisert at det er lettere å gi opp. Ikke gi opp på deg selv. Det er din helse, ditt liv og du skal nyte det til det fulle. Da trenger du en optimal helse.

Følgende råd er ting du har heeelt sikkert hørt og lest mye av... men det funker. Start her, så kan du bevege deg til nivå 2 når du føler deg klar til mer. 


1. Spis rent og trapp ned på posemat
Desto kortere vei fra levende dyr eller bakken - til kjøkkenet ditt = Desto bedre. 
Fisk, kylling og kjøtt som er minst innpakket. Og grønnsaker uten masse dilldall. Du kan krydre det selv, uten sukker og tonn med salt. 

Du har kjøpt en pose med "Kremet spinatsuppe" fra Toro.. Det høres mega sunt ut, ikke sant? 
Ok, lær deg å se på ingrediensene. Første som står på posen er det stoffet som det er mest i. Spinatsuppe, det bør vel være spinat som hovedingrediens? Feil. Først kommer maisstivelse, så hvetemel, så potet.... SÅ spinat med hele 12%!!!!?? Så masse annet crap.. 
På de matrettene du KAN lage selv, forsøk. Det tar ikke lange tiden å hive noen egg og vann sammen, du trenger ikke kjøpe ferdig eggerøre på boks. Som sagt - trapp ned. 
Finnes oppskrifter på ALT på nettet. Start med feks taco krydderet. I taco er mye sunt og godt, krydderblandingen du kjøper på butikken ødelegger det med MASSE sukker og salt. 
Her er en super enkel og god: http://www.mineoppskrifter.no/tacokrydder/
Enjoy!


2. Trapp ned på lettbrusen. Den lurer kroppen din til å tro at du er mer tørst og sulten, og du ender med å spise mer. Drikk vann, farris (eventuelt med en dæsj sitron, jordbær, blåbær). Jeg skriver "trapp ned" fordi: Er du en av de som drikker mye av dette, så vil du oppleve abstinenser til å begynne med, og hodepine og kvalme følger med. Om du føler det blir lettere å kutte den helt ut fra dag 1 - Go for it. Blir litt samme med røyken, noen må trappe ned, noen må hive hele pakken for at det skal fungere.  

3. Lyn kurs i næringsstoffer (tatt fra www.matportalen.no) :
Fett: 
- "Fett er den mest konsentrerte energikilden i maten. Fett og matvarer med høyt fettinnhold bidrar derfor med mye energi, men de bidrar også med livsnødvendige flerumettede fettsyrer og fettløselige vitaminer og bør derfor inngå i kostholdet."
- 1 gram fett = 9 kcal
- Fettkilder: Feks - melk og meieriprodukter (fløte, rømme), kjøtt og kjøttvarer (fettdelen av dyret, fet fisk), smør og annet spisefett. Nøtter og avocado. 
For mer info - les her

Protein: 
- "Proteiner er nødvendige for oppbygning av nye celler - både under vekst og til vedlikehold av kroppen."
- 1 gram protein = 4 kcal 
- Proteinkilder: Feks - Fisk, kjøtt, melk, ost og egg er rike på proteiner. Vegetabilske matvarer som korn, bønner og nøtter er også viktige proteinkilder. 
- For mer info - les her

Karbohydrater:
- "Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan karbohydrater svare for over 80 prosent av energitilførselen, mens denne andelen ofte er 50 prosent eller lavere i rike industriland." ---- Dette er tatt fra nettsiden til matportalen. Hva som er anbefalt av inntak av dette varierer fra person til person. Men personlig vil jeg mene at 50% av daglig kost er for mye. Kommer ann på hva slags mål du har, hvor er du nå, og hvordan er din kropp bygd opp for hva du trenger.
- 1 gram karbohydrat = 4 kcal 
- Karbohydratkilder: Feks - Brød, korn, frukt og bær, grønnsaker, poteter
- For mer info - les her


Trinn 3 er mer til info - Så vet du litt mer hva det er de på nabobordet snakker om :) 

Men begynn med første 2 trinnene. Så har du startet og jeg lover deg, det er en knall start!! :D 


Trening: 
Har du meldt deg inn på treningssenter - og du har fått en time eller to med veileder eller PT - BRUK de. Få ett start program i styrkesalen som du kan gjøre på egen hånd, eller invester i PT timer. Du betaler frisøren din 500 , så hvorfor ikke bruke det på din egen helse? 

Test ut gruppetrenings tilbudet og test ut 2 timer i uken. Varier på timene til du finner det liker. Husk at kroppen din trenger pause, så gjør deg selv en tjeneste - MAX 3 timer i uken hvis du er helt fersk. Ja, jeg vet det er en fantastisk følelse etter din første og andre time (for noen), men husk at dette er noe du forhåpentligvis skal gjøre mye av fremover. Don't overkill it. 
TIPS: Bruk gode sko! Ikke blås støvet av skoa dine fra 80 tallet, please. Beina dine trenger godt underlag å jobbe med. 


Nivå 2 kommer på mandag :) 
Ingen kommentarer: