mandag 28. januar 2013

Nice abs

Opp med hånde de som ønsker seg flat mage....?! 

Kanskje noen ønsker seg fin mage, med svulmende muskler og kunne løpe i badetøy uten at det disser i ett kvarter etter du har stoppet...  

Hva med en sterk mage? Noen som vil ha det? Du der i bak... du er litt svai i ryggen, har du smerter i korsygg?

Det har skjedd en del innenfor treningsbransjen på forskningsfronten, og selv om de fleste som trener regelmessig har klart å plukke essensen opp, så er det fortsatt noen som ikke heeeelt er ombord. Så jeg skal videreformidle det jeg har lært, både i teori og i praksis. 

Magen vår er bygd opp av flere muskler, som har som hovedoppgave å holde ryggraden på plass. Jeg skal ikke bli for teknisk her, men fort sagt: To er plassert på kryss og tvers av hoftekamm, ryggsøyle og ribbein, en fungerer som pølsevev til innvollene våre og så har vi den kjente sixpacken foran. 
MEN... Dette er kun magemusklene våre. De er en DEL av det vi kaller core muskulatur. Core er helheten, og det betyr at det er flere muskler som er inkludert. Feks hofteleddsbøyeren vår. Hvis den er kort så vil den trekke hofta di "fremover" og skape svai i ryggen, som gjør vondt i lengden. 
Skal ikke ramse opp masse latinske navn her og nå, men bare ha det i bakhodet at "magen" består av mer enn vaskebrettet vårt. 

Det er forskjell på å være ribba og sterk. Har du lav nok fettprosent så kan du ha mage som en gresk gud, men ikke nødvendigvis være sterk nok til å kaste ett spyd. 

Som sagt, så er magens hovedoppgave å beskytte ryggen. Det betyr å holde den i posisjonen vi står oppreist i. 
Så når du står og noen dytter deg, så gjør du motstand og holder deg stående ved å bruke magen. 
Magen er kanskje den eneste muskelen vi har som blir best trent ved å IKKE kontraheres, altså trekt sammen. Når hovedarbeidet den gjør er statisk, så hvorfor trener vi ikke den sterk statisk?
Med andre ord, ja... jeg vet dere elsker meg nå - Tren planken. 
Sorry folkens, for dere som hater planke. Men det er faktisk en av de beste øvelsene du kan gjøre for å styrke disse musklene. 
Opplever du smerte i korsryggen, så starter du med å stå i planke med hender eller albu på ett bord, og beveg deg så etterhvert til gulv. 
Start med korte intervaller, 10-15 sek. 3 runder. Så øker du til 30 sek, 60 sek, 90 sek, 120 sek - altså 2 minutter. 

Så kan du begynne å leke med planken :) 
- Løft opp en fot
- Løft en hånd
- Løft motsatt arm og fot
- Ha beina på ball
- Ha albuene på en ball - Og etterhvert skyv albuene foran deg og tilbake
- Gjør dynamiske bevegelser mens du står i planke, skyv foten til siden og tilbake. Dra en kabel til deg (ro bevegelse) med en hånd. 
- Trekk ett og ett kne inntil magen mens du står på hender.

Det er egentlig kun fantasien som setter en stopper på hva du kan gjøre her. 

Problemer med å stå i planke? 
Du kan også stå sidestilt til en kabelmaskin, holde håndtaket rett ut fra brystkassen, holde statisk og holde deg stødig. Kroppen har lyst til å tippe til siden, men hoooooooooold. 

Hiv "sit ups" ut av vinduet, hvorfor skal vi bli sterkere til å bøye oss fremover når vi bruker store deler av hverdagen å sitte fremoverlent? 
Trener du masse planke og du er sterk, og du ønsker å variere bare - så kan du få ta den inn igjen. 

Happy planking!!! 
Ingen kommentarer: