torsdag 7. februar 2013

Trening for hverdagen


Det snakkes mye om funksjonell trening og noen jatter med. Mens noen står stille på sidelinjen, nikker og smiler og tenker : "Fett, funksjonell trening. Yeah, Bring it on...... Hva i huleste ER det?" 


Trening med bevegelser/øvelser du kan relatere til hverdagen. Sette deg ned på stol og reise deg opp igjen (knebøy), plukke opp noe tungt fra bakken (markløft), Dra deg selv opp (pullup/kroppsheving) - dvs stort sett det meste av bevegelser du finner deg selv gjøre i hverdagen. Det er funksjonelt å trene deg sterk til de.De aller fleste mennesker som trener på studio har ett mål, og personlig mener jeg at ALLE burde ha ett mål. Om det er å legge på seg 6 kg muskler, klare 120 kg i knebøy eller måke snøen utenfor garasjen uten å kollapse - så er det ditt mål. 
Men sistnevnte målet er kanskje det viktigste, det burde være nr 1, 2 og 3 for alle som trener. Ha en kropp som fungerer i hverdagen. 
Må fortelle at jeg har møtt gutter som ikke klarer å drikke fra ett glass uten at albuen peker ut til siden, overarmen er for stor til at albuleddet kan gå under 45 grader. Hahaha.... om det er funksjonell kropp... mja. 

Hvis du skal løpe maraton, så begynner du ikke å padle... du løper. Logisk? 

Samme gjelder styrketreningen din. Hvorfor setter du deg NED for å bli sterkere til å gjøre det du gjør stående? 
Treningapparater er en fin inngang til styrketrening - de forteller deg hvilken retning du skal dra/skyve/dytte og du blir nesten nødt til å gjøre dette med god holdning. Etter 6 ganger så burde du gå over til frivekter, det er HER magien skjer. 
Hvis du skal bruke apparater til det markløft gir deg, så må du gjennom mange maskiner. Spar tid, og gå til den øvelsen som gir deg mest med en gang. Jeg ser desverre ALT for mange som bruker de samme apparatene i årevis, med samme belastning! Kroppen er blitt vant til det for lengst, og den gidder ikke oppgradere seg hvis ikke du oppgraderer treningen. Utfordre deg selv til å bli en bedre versjon, og beklager - men litt koster det. Desto sterkere du blir, desto mer tåler du og desto mer må du utfordre deg. Bytt og varier på øvelser, fremgangsmåte, belastning, repetisjoner og sett - så får kroppen din en surprice og blir tvunget til å gjøre en justering. 
Øvelser som du kan gjøre for en funksjonell kropp:
Knebøy
Markløft
Utfall og step opp 
Push up
Planke
Kroppshevninger

På den siste kan du få lov å bruke maskin. Det finnes maskiner med magasin som veier imot din egen vekt. Men du får fortsatt stå oppreist og jobbe med å dra det selv opp. 


Dette er kun ett utdrag og forslag til hva du kan plukke ut av en meny som kun din fantasi setter begrensning på. Det er lov å leke litt, gjøre underlag og belastning ubalansert, for det er vel ikke hver dag vi går på flat mark, at hver handlepose veier nøyaktig like mye og at ungene hopper opp på deg kun fra fronten. Hverdagen er variert, det bør din trening også bli. 

Go and play :D 
1 kommentar:

testing sa...

Kommentar test