søndag 10. mars 2013

Derfor trenger du hvile!


Vi er god på å snakke om trening, hva vi skal gjøre og vi er flinke hver gang vi kommer oss på trening. Vi får ros fra andre og gir oss selv ros for å trene. 
Vi er ikke like flinke til å gi oss en klapp på skuldra når vi roer oss ned og tar plass på sofan eller senga, for det er veldig ofte forbundet med latskap. Men vet du at det er en del av det å bli i bedre form? Du trenger det, spesielt når du aktiv. 




Jeg skal gjøre det enkelt. Hva skjer når du trener? Jo, du river deg i stykker. Du tærer på kroppen og du er faktisk i verre form når du er ferdig trent, enn før du begynte. Det er ikke slik at du går ut av gymmen med protein shaken i hånden og er top of the world. Der er du faktisk på det laveste nivået ditt.. 
Det er under hvilen, med næring i kroppen at du bygger deg opp igjen. Det er ETTER den hvilen du er på topp.
Desto hardere du trener, desto mer bryter du ned kroppen din og desto lenger hvile trenger du. Desto bedre form du er i og desto bedre næring du gir kroppen din, desto fortere og bedre bygger du opp formen din. 




Dag 1 - Du er ca 50% på vei til målet ditt. 
Dag 2 - Du trener styrke og er nede i 25%.
Dag 3 - Du bygger deg oppover, til 30 % med hvile og mat
Dag 4 - Du når en topp, 60 % nærmere. 

Dette er KUN ett eksempel. Det er myye som varierer her, både hva er målet, hvilken form du er i, hvilke aktiviteter du gjør osv. Det er kun for å gi deg ett bilde av hva som skjer. 



Poenger mitt er....





Dette er bra!


En annen sak som er viktig å nevne, er hva som skjer innvendig i kroppen vår når vi hviler. 
Feks, vårt nervesystem. Vet du lite om det,  her er ett lynkurs: 
Nervessystemet vårt er elektriske signaler som fungerer som kommunikasjon system i kroppen. Vi deler det inn i Sentralnervesystemet (SNS) som er hjernen og ryggmargen og Perifere nervesystemet (PNS) som er alt utenom. Under PNS har vi det autonome nervesystemet som styrer automatiske systemer i kroppen feks hjertet, pupiller og andre ting. Dette systemet er utrolig facinerende (synes jeg) for det har to sider, som jobber motsatt av hverandre. Vi kan ikke slå det av og på, men vi kan styre det med aktivitets nivået vårt. 
Enkelt:




Siden til høyre slås på når vi flykter fra løven eller trener (det er vel det samme), og siden til venstre er da nedprioritert. 
Motsatt skjer når vi hviler. Siden til venstre får lov til å fungere optimalt når vi hviler og da blir høyre satt litt på vent. 
Hvis vi går igjennom punktene så ser vi blant annet at fordøyelsen får oppmerksomhet under hvilen, og det er da maten blir fordøyd og næringstoffer blir tatt opp. Hjertet blir roet ned og vi puster roligere. Blodet får da god tid til å strømme rundt i kroppen vår og godtgjøre seg, frakte oksygen og næring rundt omkring. 
Hvis vi "flykter" hele tiden så vil blodet vårt også gjøre det.

Jeg håper dette vil gi deg litt bedre samvittighet til å lene deg tilbake... 




Kose deg med venner... 


Og nyte det å være LAT :) 





Kilder: 
Menneskets anatomi og fysiologi - Steve Parker. Oversatt av Bodil Sunde og Torgeir Ulshagen. N.W.Damm&søn. A Dorling Kindersley Book. 1 opplag 2008. Human Body Book ISBN 978-82-04-13834-7. Bilde fra http://www.osterlie.net/skole/bio1/nervesystemet/nervesystemet.html og Google.






Ingen kommentarer: