tirsdag 19. mars 2013

La oss definere trening

Hva er å trene for deg? 
Jeg har litt lyst til å komme med noen definasjoner, og det er helt lov å være uenig. Det er ment som verktøy for deg, for å kartlegge din trening og få mest mulig utbytte. 

Trening - Du har ett mål med det du gjør. Når du kommer deg på trening, så har du kartlagt økten din fra A til Å, og periodert gjerne også. Intensitetstyring, belastning og lengde er kartlagt. Mosjon - Dette er det du gjør når du beveger på deg og får kanskje litt puls økning, feks ski turer i påsken, fjell gåing, svøm rundene du tar mens unga leker i sklia osv. Det er en form for "trening" men ikke noe du har en klar mening med, så er derfor kun en bonus runde. Aktivitet - Kos. Det hverdagslige som beveger på instrumentet. Slå gress, støvsuge, gå luftetur med hunden. Pulsen holder seg på det nivået at du kan snakke. Intensitet - Kan måles på forskjellige måter. Det kan være en subjektiv følelse, feks på skala 1 til 10, der 1 er "ligge stille", og 10 er "Jeg dør". Eller man kan måle det i puls, etter din egen max puls.
Finnes forskjellige skalaer på å måle dette, men å ha noe som forteller deg "hvor" du befinner deg er lurt. 

For det å kunne variere intensiteten på treningen din, vil også hjelpe deg å kartlegge den. Du bør feks ikke ha så mye mer enn 2-3 hard kjør økter i uken (kan være intervall løping eller beintung styrketrening). Kommer så klart ann på formen din, men vi dødelige som ikke er topp idrettsutøvere og har ingen ting annet å bekymre seg for enn om de skal ha kylling eller fisk til middag - så holder det med 2-3 stykker i uken. 
Og hvis målet ditt er å bli bedre, uansett hva... så bør du ha minimum 1 slik økt i uken. Kroppen må få kjenne litt på syre og puls - det er det som dytter den i riktig retning. 

Har du som mål å vedlikeholde kroppen, eller du kommer deg etter skade, sykdom eller graviditet - så er det godkjent at du tar det rolig til å begynne med. 
Men det er kun snakke om 4-6 uker, så er kroppen stort sett klar for GAME. Det er mest nervene som skal kobles på musklaturen, slik at den er klar for hva som kommer. Men da må også komme! 

P.s Husk at selv om du løper på 8.0 km/t og holder på å spy etter 4 min, og naboen kose jogger på 11 km/t... så betyr ikke det at du ikke jobber i høy nok intensitet... det er forskjellig fra person til person, så ta hensyn til egen kropp og fysikk. 

Bare så det er sagt - Jeg kosejogger IKKE på 11 km/t...... det er hardt for meg :P Lurer på om jeg kan skylde på at jeg har korte bein.. haha. 
Ingen kommentarer: