søndag 15. september 2013

Jeg spiser mine egne ord!

En av fordelene ved å ha mye tid til overs er at jeg endelig får tid til å se på dokumentarer jeg lenge har hatt lyst å få med meg, og nye som blir lagt ut. Jeg synes det er mer moro og givende enn bare å lese. Tror hodet mitt liker det bedre å få servert bilder og levende mennesker i person, enn kun tekst. 

En sak som er meget populær og i tiden, er kosthold og ernæring. Det er egentlig helt fantastisk at det blir lagt fokus på dette, spesielt i land som USA og England, der overvekt, fedme og underernæring ruler. Og ved å se på de dokumentarene og høre folket snakke - så forstår jeg litt mer hvorfor. Samfunnet er gjennomsyra av reklame for dårlig mat, middagslaging er erstattet med take out og hverdagsaktivitet er ikke eksisterende. 
Det føles som Norge hvertfall har beholdt litt mer av sin gamle og gode kultur, og er ikke såååå langt ute og går... enda. Men vi snur i samme retning. Og bør derfor begynne å høre etter hva de andre landene sliter med i dag. 

Jeg lærer nye ting hver gang jeg setter meg ned og leser, ser på dokumentarer og snakker med mennesker som sliter med dette i sin hverdag. Og noe av det som gir meg mest lærdom er evnen å innse når jeg har tatt feil og må åpne hodet for nye tanker. 


Feks har jeg lenge vært veldig imot pulvererstatning for mat. 

Jeg mente at det å tygge er viktig for mennesket, både for fordøyelsen og mentalt. Men har begynt å tenke at det er ikke det verste for de som virkelig trenger en kick start på endringen i livet sitt, pluss at det er noe som gir deg full kontroll på hvor mye kalorier du putter i deg. 
MEN - jeg villa anbefalt alle som vurderer å prøve denne veien å ha en støttespiller som kan faget og kan hjelpe deg på veien. Enten om det er via kurs, eller sammen med en ernæringsfysiolog eller personlig trener med riktig kunnskap. 

Før i tiden var jeg veldig skeptisk mot et vegetarisk kosthold. Testet det ut på meg selv en måneds tid da jeg tok kostholdsveileder kurs på Tunsberg medisinske høgskole og følte meg kvalm og lite overskudd hele veien. "Det funker ikke for meg", tenkte jeg. 


Men det som har slått meg etterhvert, er at jeg spiste det jeg TRODDE var fullverdig mat for en som lever uten kjøtt. Men jeg utforsket ikke hele grønnsaksavdelingen, spiste knapt bønner eller linser og tror at kalorimessig lå jeg altfor lavt i forhold til mengden jeg trente da. PLUSS - skal du ha fult utbytte av alle vitaminene som er i grønnsakene så bør du ha med en fettkilde slik at opptaket blir optimalt. Feks avocado, olje eller dæsj dressing. 

Jeg sier ikke at jeg ville personlig gitt opp kjøtt - I love meat - men jeg er ikke så skeptisk lenger til levemåten. Som jeg har sagt før, kosthold er personlig. 
Og så lenge man gjør det riktig, så kan man leve virkelig godt og sunt på denne måten. Men igjen, med noen som hjelper deg å gjøre det riktig. 

En annen sak, som jeg har virkelig tenkt MYE på i det siste. Jeg har vært litt forsiktig med å telle kalorier for mye. 


Jeg har personlig opplevd nære venner blitt veldig syke av å telle alt de puttet i seg, og jeg har nok tatt det med meg for mye inn i jobben. 
Det er en "uskyldig" metode å få kontroll på inntaket og finne ut hvor en befinner seg og hvordan en kan nå målet sitt - enten det er opp eller ned. 
Og det er kanskje litt rart, med tanke på at som PT jobber jeg med dette hver dag. Men jeg har fokusert på å få en høvelig oversikt og ta tak i det som kan gjøre mest forandring, i stedet for å legge en måltidsplan som er strukturert av nøyaktige porsjoner og innhold. Det har kanskje ikke fungert like raskt og effektivt, men jeg har altid hatt en baktanke med at det skal føles som en livsstilsendring i stedet for en diett. 

På papiret er dette enkel sak. Det er ett mattestykke, det du har, pluss det du spiser - minus det du forbruker. Uansett hvilken retning du ønsker å bevege deg på vekta (hvis bevegelse er det du ønsker) så skulle dette vært peace of cake. På pappiret. 
Virkeligheten er ofte en annen. 
Ja, jeg er enig i at spiser vi mindre enn det vi bruker - så må kroppen spise seg selv opp. 

Noen leger og fagfolk sier: Det spiller ingen rolle hva du spiser, så lenge kalori inntaket er lavere enn det du forbruker. 
Men det de IKKE tar med i beregningen er hva maten GJØR med deg. om du spiser en grandiosa (som er ca 1300 kcal) og en halvliter cola (ca 200 kcal) så er du oppi dagsrasjonen din. Så det de sier er at du kan spise det (og da kun det) hverdag og gå ned i vekt. 
Joda, det går helt sikkert... men mitt spørsmål (og hovedpoeng) er  Hvordan har du det? 
Vil tippe dette kostholdet (hvis jeg kan kalle det for det ) vil gjøre deg trøtt, kanskje litt gretten og en smule energiløs. 
Får du LYST til å ta trappen i stedet for heisen? Sykle til jobben? Leke med barna på lekeplassen eller herje med hunden? 
Tviler på det du....


Eller hvis du spiser en av disse planlagte måltidene utover dagen, der du får i deg en anelse mer næring, vitaminer og mineraler.  
Jeg tror de fleste vil være enig med meg, når jeg påstår at ved å spise mat som gjør deg godt vil også motivere deg til å bevege mer på deg, altså også øke hverdagsaktiviteten din. 

I hverdagen er det flere faktorer som spiller inn på oss som organismer. Søvnen vår, stressnivået, omgivelser, bekymringer osv osv. 
Også hvor du er per dags dato. Hvordan din kropp er sammensatt (muskler, fett, vann osv), hormonnivået ditt, tar du medisiner og hvor motivert er du.. bare for å nevne noen få faktorer. 
Dette må tas med i betrakning når kostholdet legges opp. Er du en type som vil trives best med periodisk faste, lavkarbo eller kun kun karbohydrater på kvelden. Når trener du på dagen og hvordan jobber du? 

Men etter alle dokumentarene jeg har sett i det siste, så kommer jeg absolutt til å tenke mye mer over totalt kalori inntak. Selv om jeg mener strengt at det ikke er behov for å konstant leve på "telling".
Men det har slått meg hvor mye større dagens porsjoner har blitt. Hvis vi går tilbake til 80-tallet, der smågodtposene var på størrelse med en kneve og man fortalte damen bak disken hva man ville ha i posen sin. Da var det ikke "5 bamsemums, 10 sjokoladepletter, 10 smukker, 20 gelèbeans... osv." Da var det "En saltmann, 2 sjokoladekuler..." eller fritt valg for 5 kroner. Aaaah, those were the days of our lives :D 
Mattallerken vår har doblet størrelse og de gamle gode melkeglassene har blitt til ølglass på halv liter. 
Derfor må vi få ett perspektiv på størrelse og mengde -> kaloritelling. 
Du trenger ikke kutte ut noe, men minske på det som ikke er sååå godt for deg og øke på det kroppen din trenger og vil ha. Jeg vet om noen som spiser meget lite kalorier, men knapt går ned. Og pga det enkle regnestykket vi har satt opp, så burde ikke det være mulig. Men dette finnes... Hva er saken der? 

Grete Roede og Vektklubben sier at hvis du spiser alt for lite kalorier i forhold til hva du trener, så går kroppen i sparemodus. Og jeg har faktisk eksemplarer på tilfeller der deltakere ikke går ned før de legger noen kalorier i sitt daglige kosthold. Det er da sunn mat, ikke en ekstra brus eller bamsemums. De lå da ca på 1600 kcal. 


Mens de på Biggest looser får beskjed om å holde seg til kun 900 kcal, og de raser ned i vekt. Riktignok stagnerer de som regel i en liten periode midt i, da kroppen har "vent" seg til underskuddet, men de er harde. Og de får suksess! 


Jeg prøver fortsatt å finne svar på dette. 
Muligens de andre faktorene rundt oss spiller mer inn enn det vi tror. Og vi er virkelig individuelle.
Stress, søvn og hormonbalanse og stoffskifteproblemer kan ha en del å si også. 
Helt ærlig, jeg har ikke noe nøyaktig svar på hvorfor, men skal fortsette min søken på svar. 

Dette er derfor jeg ønsker å lære mer om emnet og hjelpe enkeltmennesker - fordi din vei trenger ikke være den samme som naboen sin. 1 kommentar:

Anonym sa...

Utrolig flott innlegg (G)Ulla. ;-)