mandag 7. april 2014

Løpemotivasjon

I helga har jeg vært på reunion med min gamle klasse fra høgskolen, faglærer i dans, sammen med de andre studentene fra musikk og drama. Og selv om vi ikke var mange så var det utrolig godt å mimre fra den tiden. Ikke bare om hva vi gjorde, men også hvem vi var og hva man drømte om. Jeg innser at drømmene mine har endret seg ganske mye siden da, men jeg kjenner også at jeg savner å danse mer. Det er noe jeg kommer til å gjøre noe med når ryggen og hofta er klar for shaking :D 

I dag kjørte jeg til en parkeringsplass for å kunne jogge på flatt terreng. Etter styrkeøkta mi i går så er ikke korsryggen like happy så jeg tenkte å spare den for oppoverbakke. 
Det var helt fantastisk å løpe en annen rute, og jeg klarte å holde tempoet mye høyere enn før. Starta rolig og tok noen spurt innimellom når terrenget  tillot det og avslutta med gåing. Får så gode ideer når jeg jogger, som jeg tenkte å dele med dere. 
Til dere som jogger like lett som å puste, så er dette kanskje "rookie" materiale. Men fra en som nylig har startet - selv om jeg trener en del annet - så kommer det her noen tips til deg som er en fersk løper. 

1. Start rolig.  Om det betyr at du starter med å gå tur første gangen, så er det starten din. Kanskje neste gang kan du jogge 15-30 sek innimellom, bare for å la beina kjenne på støtet. Så kan du øke lengden på dragene til flere minutter, og etterhvert teste ut hastighetsøkning. Men alt til sin tid, la kroppen få venne seg til den nye aktiviteten.

2. Invister i gode sko! Spesielt om du planlegger å ta en tur flere ganger i uken. 

3. Tøy ut lett før og etter hver økt. Jeg blir ihvertfall stiv etter joggeturer og må bruke tid på å tøye ut forside lår, hofteleddsbøyer og sete. 

4. Finn DIN motivasjon. Dette punktet er kanskje det viktigste av dem alle. Motivasjon kommer i mange farger og det er utrolig viktig å finne din. Feks kan dette være:

- Lengde. Start med å gå 2,5 km feks. Så jogger du avstanden, så øker du den. Eller så jogger du avstand i intervaller. 4 x  400 m feks. 

- Tid. Det de aller fleste bruker. Sett av en viss tidsperiode du skal jobbe uansett intensitet. Du kan bytte på å gå, jogge og løpe. Eller jogg intervaller. alt fra 1 minutt på og 2 min av til 4x4 eller tabata 20 på og 10 sek av x8. Finnes ingen fasit, variasjon er det beste. 

- Steder. En ypperlig måte hvis du verken vil tenke på tid eller avstand. "5 lyktestolper til med jogg" , "spurt opp denne bakken" eller en rute som du plukker ut selv. 

- Musikk er en fantastisk trener! Jeg hadde aldri klart å holde ut uten, tror jeg. Lag nye spillelister som gir deg energi og du vil fly av sted. Du kan også bruke låtene som intervaller, en sang rolig jogg og neste raskerer tempo. Eller kanskje du foretrekker lydbok. 

5. Avslutt rolig!! Dette vil hjelpe til på restutisjonen, få blodet til å strømme dit der det trengs - men det beste er at du blir lettere til sinns. Du vil føle ett boost på slutten av økta di som vil følge deg til neste gang.  


Jeg har kosa meg med min beste kompis etter joggetur, min foamroller! 


Nå venter senga. I morgen blir det pakkings, for det blir Gjøvik på onsdag og så ISLAND home sweet home på søndag :D ÅÅÅÅÅH som jeg gleder meg!!!!! 

Sov godt!

- Ulz - 

Ingen kommentarer: