torsdag 22. august 2013

Yoga for gravide - del 2 a: Solhilsen

Høsten begynner å slå inn, med regn og gule blader på trærne. Og da er det deilig å gjøre yoga :) 

Jeg begynner selv å bli liiiiitt stressa, det er snart bare 2,5 mnd igjen... om jeg er klar? nauuu.... men det er vel egentlig ingen som er virkelig klar, hvertfall for den første. Men er innstilt på å ta dette dag for dag. Aner jo ingen ting.. hvordan fødselen blir, hvordan ungen blir (det er fortsatt jente, etter ultralyd nr 2) og hvordan jeg kommer til å være. Alt jeg kan gjøre, er å ta det som det kommer. 
Og yoga hjelper meg å ta en pust om gangen, roe meg ned og følge med på denne sinnsyke endringen som skjer med kroppen. Når du har danset omtrent hele livet ditt, og vært fysisk - så kjenner man kroppen sin ganske ut og inn. Så når denne situasjonen skjer, og hver dag er fremmed så synes jeg selv at det hjelper å gjøre yoga. Man får en førsteplass på forestillingen. 

Til yoga delen. Har skrevet om de dagene man er sliten. Så til de dagene det er litt ekstra energi tilgjengelig. For å ikke gjøre innlegget til en evig foto session, så velger jeg å dele denne inn i 2 innlegg. En med kun solhilsen, og så kommer flere øvelser i neste innlegg. 

Og igjen - dette er ment som tips til deg fra meg. For å få den virkelige yoga gravid opplevelesen anbefaler jeg deg å gå på time med instruktør der du får justeringer til din egen kropp. Ikke alle reagerer likt på graviditet. 


Du starter på samme måte som forrige innlegget og gjør trinn 1-5. 

6. Ardha Uttansana - Half forward fold - mer info

Gå frem mot hendene og hold enten i bakken, kloss eller på leggen. Skyt brystkassen frem, men unngå å svaie i ryggen ved å dra halebeinet inn (Lat som du stikker halen mellom beina). Bøy knærne,  Sett hendene på lårene og kom deg opp til stående.


7.  Surya Namaskar - Solhilsen
Dette er en variant av solhilsen til deg som gravid. Du kan velge å gjøre hele den, eller bare deler. Eller hoppe over den helt. Men den er god til å få litt sirkulasjon, puls og varme opp leddene. 

Stå med beina i hoftebredde avstand, eller bredere. Det som er mest behagelig for deg. Plasser hendene i "prayer" foran hjertet. Her kan du godt stå i par pust, med åpne eller lukkede øyne. 

Gjør ryggraden lang, og tilt bekkenet en liten smule inn slik at du ikke svaier for mye i korsryggen. Dette er en fin påminnelse på hvordan vi KAN stå, i stedet for å henge så fint på korsryggen for å kompansere for den økende vekten fremme på magen. 

Pust inn og løft hender over hodet 
Pust ut og tipp fra hofta, plasser hendene enten i bakken, på en kloss eller på leggen. Det er lov å bøye litt i knærne. 

Pust inn, se litt frem og pust ut - sett venstre fot bak deg, med kne i bakken (du kan så klart holde foten strak. men jeg anbefaler at hvertfall første runde er med knee i bakken). 


Du kan bli her i par pust på første runden, før du skyver deg tilbake i downdog. 


Bli her i 3 pust før du kommer frem i planke. Hvis du klarer, prøv å hold planken i par pust. 


Det er lov å gi ungen en liten "klem" bare for å aktivisere det du har igjen av magemuskler. Det er tross alt disse som skal være en stor bidragsyter når ungen skal ut, så planken er ikke så dum å gjøre. Men så klart, så kan den være mye tyngre enn før og for noen så blir den for tung og ubehagelig for korsryggen at det er smartere å sette knærne ned i bakken med en gang. Her må du høre på kroppen din. 

Pust ut og senk deg så ned med brystkassen først. Her kan du løfte rompa litt for å lage plass til magen, den skal ikke klemmes ned i bakken. Albuer holdes inntil kroppen. Er dette for tungt eller ikke føles ok, gjør du katt

Pust inn, og ENTEN gjør du ku, eller en modifisert cobra pose. Der du holder hofta av gulvet, og fokuserer på å løfte brystkassen din opp. Unngå å strekke på magen. Skyv skuldrene ned i ryggen og løft blikket litt opp - hvis det føles ok. 
 

Du kan gjøre denne med kun fotbuen i bakken, eller med knærne ned. 
Denne føles kanskje ikke behagelig for alle. Da gjør du ku. Har du gjort en del yoga før, så prøv deg litt frem. 

Krøll tærne i bakken, pust ut og gå tilbake til downdog, eller child pose. Bli her i noen pust eller gå rett videre.
Pust inn, sett venstre foten frem igjen på utsiden av armene, og bruk gjerne hendene for å jobbe deg oppover hvis det er for vanskelig å svinge beinet hele veien. 


Samle beina på toppen av matta, i hofte bredde avstand (eller bredere) og slapp av i nakken, pust ut. Det er lov å dingle litt med hodet, og slippe armene. 
Enten kommer du opp i en stor innpust, eller så jobber du deg oppover, ved å bøye knær, sette armene på lårene og komme opp. 

Gjør solhilsen på begge sidene (sett høyre foten bak og frem i lunge) par ganger, slik du får opp varmen i deg. 3-5 ganger anbefaler jeg. 
Noen dager er det deilig å bare gjøre noen solhilsen for å starte dagen. Andre dager er det ett pes, men det kan være at på de dagene trenger du bare en runde med solhilsen for at dagen ikke blir ett pes ;) 

Husk altid at yoga er ikke en konkurranse. Det er ikke om å gjøre å være mest mulig bendy, eller være sterkest. 
Hvertfall ikke under graviditet. Da handler det alt om å følge med kroppen din, det som skjer på innsiden og utsiden. Jeg kjenner hvertfall at min baby er veldig glad i katt og ku, da er det mye liv og bobler på innsiden. Kan tenke meg det må være behagelig vugging, hehe. 
Det handler om å puste, og få sirkulasjonen i gang. 

Nyt solhilsen og lykke til :)
Kommer snart igjen med siste del - stående og sittende øvelser til de gode dagene. 

NamasteIngen kommentarer: