tirsdag 23. april 2013

Step 1 til bedre kosthold

Jeg har vært så heldig av å hatt en del kostholdsveiledninger i det siste, og føler at jeg er i gang nå. Med PT kunder så er det masse annet å tenke på, men nå det er kun maten så får jeg fokusert skikkelig på kun det. 
Og noe av det som slår meg som første ting å se etter, er balansen i maten. 
Dette er noe av det enkleste trinnet du kan gjøre for å komme deg på vei til bedre helse. 

Det høres logisk ut og mange lever nok på denne regelen  - men for de som ikke gjør det. Så start med ha alle næringsgruppene i hvert måltid. Frokost, lunsj og middag: Så ta med en kilde protein, karbohydrater og fett. Hvor mye av hvert kommer ann på hva målsetningen er, hva kroppen din trives med og når du trener. 
Men - brød med syltetøy inneholder karbo og karbo. Bytter du ut syltetøyet med skinke, ost og agurk så har du gjort en liten, men utrolig betydningsfull endring -> i lengden. 

Putt grønnsaker i omeletten din, nøtter i havregrynsgrøten din, salat eller grønnsaker på hver eneste middagstallerken og husk en liten kilde til sunn fett. Avocado, dæsj rømme, litt fløte i sausen... sånn at du har hvertfall en liten fett kilde. Lever du lavkarbo, så trenger du mer til hvert måltid, men da har du større andel protein også. 
Husk bare at det er 9 kcal i 1 gram fett, og 4 kcal i 1 gram karbohydrat og protein. Så du trenger ikke like mye mengde fett. 
Uansett hva ekspertene sier - du kan ikke spise uendelige mengder kalorier og forvente å gå ned. Regnestykket må ende opp i minus. Det du spiser og det du forbuker - hvis målet er å gå ned.
MEN - veldig mange mennesker spiser for lite. Det kan jeg ta i neste innlegg :) 


Men punkt 1 - Alle næringstoffene i hvert måltid.

Husk også en ting til - en matvare er ikke bare en næringsgruppe. Den er sååå mye mer. Derfor er viktig å leve balansert og variert. 
Ingen kommentarer: